Tuesday, March 1, 2011

Laksa Penang


Bahan A
1 Bungkus laksa beras (direndam sebentar dan rebus sehingga lembut dan cucilah dengan air sejuk..kemudian toskan.biarkan..dan sebentar

Bahan B
1 kilo ikan selayang (rebus ambil isinya dan blender)
5 ulas bawang merah kecil
3 sudu lada kisar 
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas dititik
1 inci halia dititik
sedikit belacan
2 batang serai dititik
2 batang bunga kanatan di hiris
1/2 cekak daun kesum
5 keping asam keping/gelugur
sedikit garam
sedikit  serbuk perasa

Bahan C
1 ulas bawang besar dihiris nipis
10 biji lada kecil dihiris nipis
1 batang timun dipotong halus memanjang
1 hiris nenas dipotong nipis kecil-kecil
1 kuntum bunga kantan potong kecil dan nipis
5 biji limau kasturi potong dua
3 biji telur rebus dibelah 4

cara penyediaan kuahnya
1. kesemua Bahan B hendaklah dimasukkan ke dalam periuk dan dimasak kecuali ikan yang telah diblender. .tambahkan air mengikut berapa banyak kuah yang saudara/ri inginkan setelah kuah mendidih barulah dimasukkan ikan yang telah diblender tadi , gunaka api yang perlahan. kalau perlahan-lahan sehingga masak.
2.  Untuk rasa laksa yang sedap kita boleh lah tambahkan sedikit otak udang/petis. Makanlah bersama bahan C ...

SELAMAT MENCUBA