Tuesday, March 1, 2011

Sup Tulang


Menu ini adalah menu rekaan sendiri dan ditokok tambah untuk lebih sedap setelah bertanya dari kawan-kawan yang lebih arif. Setelah selalu membuatnya aziemama cuba mengambil upah masak sup tulang ini untuk teman-teman pejabat dan majlis pejabat. sambutannya sungguh baik.Kecil-kecilan dahulu.

Bahan-bahan asas sup
1 kilo tulang selangka/tulang
1/2 kilo daging 
3 mangkuk air
 4 biji kentang dibelah 4

 Rempah
50 grm ketumbar - direndam dan blender
50 gm jintan manis -direndam dan blender
50 gm jintan putih - direndam dan blender
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk jintan putih
1 sudu serbuk ketumbar
1 sudu serbuk rempah kurma
10 ulas bawang merah kecil
10 ulas bawang putih
1 inci halia yang ditumbuk kasar
1 bungkus sup bunjut adabi
  sedikit garam
  sedikit serbuk perasa

Bahan tumis
2 ulas bawang merah yang dimayang
2 sudu minyak masak untuk menumis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 biji cengkih
1 inci kulit kayu manis

Bahan hiasan
50 sen daun sup
50 sen daun bawang
sedkit bawang goreng

Cara membuatnya
1. Daging dan tulang dagining tadi dicuci bersih dan ditoskan sebentar
2.Panaskan periuk dan tunagkan minyak dan tumis kan bunga lawang, kayu manis, pelaga,cengkih dan bawang kecil hiris , setelah wangi dan sedikit garing barulah ditumiskan bawang putih,merah yang diblender tadi. Tumis sehingga naik bau ,barulah dimasukkan daging tadi selama 3 minit barulah dituangkan air kedalamnya.
3. Kemudian masukkan kesemua bahan rempah dan kentang biarkan sehingga empuk
4. Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa
5. Untuk lebih enak masukkan kiub sup tulang dan kentang
6. Setelah empuk akhir sekali taburkan bahan hiasan keatas sup tadi dan bolleh dimakan bersama sambal kicap