Monday, April 11, 2011

kek coklat

Bahan-bahan
4 cawan tepung gandum
250 gram butter/margerin lembutkan dahulu
3 biji telur ayam
1/2 sudu serbuk penaik
2 cawan gula pasir
1 cawan serbuk coklat/koko
1/2 cawan susu pekat manis
Sedikit esen vanilla
Sedikit choclate rice dan bunga hiasan - untuk menambahkan cantik


Cara penyediaan
1. Masukkan butter dan telur *( dipukul sehingga kembang). kemudian masukkan gula, kemudian esen vanila dan masukkan sedikit serbuk coklat/koko.pukul perlahan kemudian masuukan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga habis , dan serbuk penaik ,pukul sehingga sebati.
2. Kemudian tuangkan ke dalam loyang yang telah dilengserkan dengan sedikit margerin untuk menggelakkan melekat.Dan bakar di oven dengan kepanasan 180 darjah celcius dengan masa 45 minit
3. Setelah masak , untuk hiasan lebihan serbuk koko atau coklat hendaklah disatukan dengan susu pekat manis tadi, kacau rata dan tuangkan keatas kek tadi dan taburkan choclate rice dan bunga hiasan.