Bahan-bahan
Untuk 5 orang makan
1. Taugeh
2. Kobis dipotong halus-halus
3. Mee Hoon 1/2 bungkus dicelur dahulu - ketepikan
KUAH
3 biji bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sk lada sulah biji
1 batang serai diketuk
1 sb pati daging / pati ayam
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
serbuk perasa
3 biji bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sk lada sulah biji
1 batang serai diketuk
1 sb pati daging / pati ayam
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
serbuk perasa
Cara-cara
1. UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
2. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
3. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola daging. Boleh juga guna mee lain.
1. UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
2. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
3. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola daging. Boleh juga guna mee lain.