Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - dibelah 6 atau 8
4 biji ubi kentang sederhana besarnya - dibelah 4
1 peket kari daging/ayam adabi
Sedikit garam
Sedikit serbuk perasa
1/2 biji santan
3 ulas bawang kecil merah ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
2 keping asam keping
Bahan tumis
2 ulas bawang kecil merah dimayang halus
1/2 inci halia dimayang halus
1 kuntum bunga lawang
2-3 batang cengkih
sedikit daun kari
Sedikit biji sawi dan rempah tumis
2 sudu minyak masak
Cara penyediaan
1. Tumiskan minyak dan masukkan rempah tumis dan biji sawi ,kemudian tumiskan bawang merah/putih/ halia yang dimayang tadi, sehingga kekuningan. Barulah dimasukkan rempah kari bawang merah/putih yang ditumbuk serta sedikit santan pekat.
2. Biarkan santan pecah minyak, kemudian masukkan ayam dan kentang yang telah dipotong, seketika. Dan tambahkan sedikit garam,serbuk perasa dan sedikit asam jawa.
3. Setelah 10 minit masukkan santan yang selebihnya serta asam keping biarkan seketika.
4. Masukkan daun kari dan hirisan lada merah/hijau sebagai hiasan.